Luister nu naar BISS in een serie podcasts van BNR/Werkprofessor over zowel de kracht als de risico’s van data science, met Rudolf Müller, Lisa Brüggen, en Gijs van Dijck.

Op een toegankelijke manier vertellen zij wat data science inhoudt, hoe besluiten genomen worden op basis van data, en welke vragen we ons volgens hen daarbij zouden moeten stellen. Hoor meer over de AI-kledingkast die je adviseert wat je ’s ochtends aan moet trekken, en over het verschil tussen passief data analyseren en actief ermee experimenteren. Luister naar hoe we de emotie en empathie die verloren kunnen gaan door automatisering, weer kunnen terugbrengen. Over mozzarella, honkbal, lekke fietsbanden, en over het leren van een tweede taal. Vergroot je eigen data-geletterdheid met de concrete adviezen in deze BISS/BNR podcasts, en laat je inspireren.

Ben je beter af met voorspellingen van een algoritme, dan met je eigen beslissingen? Worden we geholpen, of juist gestuurd? “De basis van Data Science is puur vanuit de data nieuwe kennis halen. Daar zit enorme kracht in, maar ook een enorm risico.” Rudolf Müller van BISS is aan het woord in de eerste in een driedelige serie van BNR Nieuwsradio podcasts over Data Science.

De beste datagestuurde bedrijven slaan niet alleen passief gegevens op en analyseren ze, ze genereren actief bruikbare gegevens door experimenten uit te voeren. “Toch zijn er een paar belangrijke dingen waarmee u rekening moet houden om ervoor te zorgen dat u ook tot betrouwbare en valide conclusies kunt komen.”  van  is aan het woord in de tweede van de driedelige serie

Gijs van Dijck van BISS trekt een parallel met zijn favoriete sport honkbal in het laatste deel in een driedelige serie. “De inzet van technologie in sport leidt vaak tot betere beslissingen, maar ook tot vertragingen en minder vaak tot uitbarstingen van spelers en coaches.” Een wezenlijke verandering van het spel. Bij sport is dat misschien nog relatief onschuldig, bij beslissingen waar de toekomst van mensen van afhangt een ander verhaal.

Over BISS: Brightlands Institute for Smart Society (BISS) is een interfacultair onderzoeksinstituut van de UM, gesitueerd op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. BISS zet zich in om data-technologie toe te passen op bedrijfsmatige en maatschappelijke uitdagingen, op een verantwoorde manier. Wil je meer weten, zoek je een Data Science cursus voor professionals, heb je interesse om aan projecten voor externe organisaties mee te werken, of wil je juist onze expertise inzetten in je eigen projecten: neem vooral contact met ons op.

Back to the overview